Kurumsal Bilgiler
Tarihçe
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 3 Temmuz 1992 tarihinde, 3837 sayılı kanunla kurulmuştur. Türk Dili Bölüm Başkanlığı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı bir bölümdür. Bölüm Başkanı, Bölüm Başkan Yardımcıları ve Öğretim Görevlilerinden oluşan akademik kadrosu bulunmaktadır.
Çanakkale merkezde 8, ilçelerde 6 olmak üzere kadrolu 14 Türk Dili Öğretim Görevlisi yer almaktadır. Ayrıca, 31. Madde kapsamında 3 Öğretim Elemanı ders vermekle görevlendirilmiştir.
Misyon
Türk Dili derslerinde, öğrencilerin dinleme, okuma, konuşma, yazma gibi dili kullanma becerilerini geliştirmek.
Türkçenin dilbilgisel kavramlarını, yazım kurallarını ve noktalama işaretlerini öğreterek öğrencilerin duygularını, düşüncelerini doğru bir biçimde sözlü ve yazılı olarak anlatabilmelerini desteklemek.
Türk Dilinin tarihi gelişimini, bu gelişim sürecinde verilen eserleri ve yazarlarını tanıtmak.
Türk kültürü hakkında bilgi vermek.
Öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak.
Öğrencileri, sosyal hayatlarında kendilerini doğru bir biçimde ifade edebilme ve eleştirel bakış açısıyla yorum yapabilmeleri konusunda bilinçlendirmek.
Vizyon
Dil, bir toplumun tarih ve edebiyatının öğrenilmesini, kültürünün geliştirilmesini, gelecek nesillere doğru bir biçimde aktarılabilmesini sağlayan en önemli unsurdur. Kendi dilini en iyi bir şekilde sözlü ve yazılı olarak kullanabilen bireyler daima başarıya ulaşırlar.
Türk Dili dersi çerçevesinde, öğrencilerin dil ve edebiyat tarihi yönüyle kendilerini geliştirmeleri, araştırma ve uygulama yöntemleri oluşturarak akademik başarıya ulaşmaları hedeflenmektedir.
Eğitim Sistemi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlük Türk Dili dersi, alanında uzman Öğretim Görevlileri tarafından Fakülte,Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulların birinci sınıflarında zorunlu kredili YÖK dersi olarak yüz yüze verilmektedir.
Dersler, olağanüstü durumlara uygun çevrimiçi olarak görsel-işitsel materyallerle yapılacak şekilde hazırlıklı planlanmıştır.